Geschiedenis

In 1998 vond onder impuls van Paul Achten een reünie plaats van oud-Demerklokjes, het Hoeseltse kinder- en jeugdkoor dat in de jaren 70 werd opgericht. De reünie resulteerde in een nieuw volwassenenkoor: Horlecante (Horle = oude benaming van Hoeselt / Cante = latijns voor zingen)

Nu, 13 jaar later, is het koor uitgegroeid tot een vaste waarde in het Hoeseltse cultuurleven en hebben wij de eer gehad tal van optredens te mogen geven, zelfs tot over onze landsgrenzen.  Een hoogtepunt was onder andere de deelname aan de talentenjacht X-Factor, waar het koor succesvol door een aantal rondes raakte. In 2006 verzocht de Hoeseltse cultuurdienst ons een concertavond uit te werken ter gelegenheid van de seizoensopening. Voor het eerst werd hiervoor beroep gedaan op talent van eigen bodem. Het concert Mixed-Up mocht op veel succes en positieve reacties rekenen.

Onze dirigent Luc Sluyts is als muzikale duizendpoot de ideale kapitein van het schip van 31 zangers en zangeressen. Luc is verder nog dirigent van de fanfare in Nijvel en speelt trompet in het bekende symfonische orkest van Helmut Lotti. De nummers in het programma zijn frisse arrangementen van bekende pophits, gebracht in 4- of 5-stemmige bewerkingen met een moderne muzikale begeleiding.

Het eerste decennium van het koor werd afgesloten met het concert 'HitStory' met de grootste hits uit 50 jaar popgeschiedenis. In een multi-mediaal totaalspektakel werd er gestart in de jaren vijftig en werden per decennium de bekendste songs gebracht met live muziek, videobeelden van de originele artiesten en live dansacts (met medewerking van Footloose Dancers en Cadans).

Het concept van 'HitStory' werd zo enthousiast onthaald door ons publiek dat er een vervolg moest komen. Ondertussen zijn HitStory 2, 3, 4 en 5 een feit. Tijdens HitStory 3 vervoegde de Amerikaanse zangeres Portia Griffin het koor als gaste en bracht een reeks geslaagde uitvoeringen van geliefde pop-, gospel- en soulklassiekers. Voor 'HitStory 4' in 2013 waren de zalen wekenlang op voorhand uitverkocht en onze show werd maar liefst 3 keer opgevoerd. Ondertussen is ook HitStory 5 een feit. Bij de laatste twee edities kregen we versterking van een live band met professionele muzikanten.
Na Hitstory 5 vonden een 6-tal nieuwe leden de weg naar ons koor en natuurlijk zijn we alweer volop bezig met het voorbereiden van een nieuw concert.

Hoe het begon


Na 10 jaar inactiviteit hervatten de oud Hoeseltse Demerklokjes in 1999 hun kooractiviteiten na een geslaagde reünie. Niet minder dan 40 enthousiaste leden sloten zich aan. Horlecante was geboren ! Vooral de kerstgala's die ze jaarlijks brachten, gerugsteund door het symfonisch orkest Pieters, kenden telkens een overdonderend succes waar ik met trots, maar ook met een beetje heimwee aan terug denk. Gelukkig zijn er nog de vele videobanden (inmiddels DVD's geworden) om af en toe eens terug te genieten van die heerlijke koortijd.

Paul Achten
Oud-dirigent

Sign In or Create Account

Na tekst